U Sokocu je 01. i 02. avgusta povodom Svetog Proroka Ilije, nizom prigodnih svečanosti obeležena krsna slava i Dan opštine Sokolac. U nedelju, 01. avgusta, ulicama Sokoca prošla je svečana litija, a u popodnevnim satima u porti hrama Romanijske Lazarice je održano pesničko veče. Na sam dan slave, 2.avgusta, u prostorijama parohijskog doma održan je svečani ručak, kojem su prisustvovali ugledni gosti, pre svih, predsednik vlade Republike Srpske-Radovan Višković, gradonačelnik grada Istočnog Sarajeva-Ljubiša Ćosić, ugledni privrednici, sportski i kultrurni radnici sa teritorije opštine Sokolac, kao i domaćini, predstavnici opštinske vlasti Sokoca.

Ilindanskim svečanostima je prisustvovao i predsednik Udruženja Romanija, Vinko Pandurević, koji je predvodio Ilindansku litiju ulicama Sokoca, a zatim je na Ilindan prisustvovao i svečanom ručku u parohijskom domu.

Na ovaj način je nastavljena uspešno započeta saradnja između Udruženja Romanija i opštine Sokolac, a slične aktivnosti Udruženje će praktikovati i sa drugim opštinama Sarajevsko-romanijske regije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *