Dana 01. i 02. avgusta u Sokocu su održane svečanosti povodom Dana i Krsne slave opštine Sokolac, kojim su prisustvovali i predstavnici Udruženja Romanija.

Obilježavanje je počelo 1. avgusta, uoči Ilindana, u 17.00 časova služenjem večernjeg bogosluženja u Hramu Svetog proroka Ilije – Romanijskoj Lazarici, nakon čega je usledila praznična litija od pomenutog hrama ulicama Danila Đokića i Cara Lazara do zgrade Opštine.

Zatim je održana svečana akademija u Duhovnom centru Romanijske Lazarice, na kojoj su dodeljena priznanja Opštine Sokolac i proglašenje sportista godine. U nastavku večeri, održana je duhovna akademija „Stih i pero gore Romanije“, a specijalni gost bila naša umetnica Ivana Žigon.

Na dan Svetog proroka Ilije, 2. avgusta služena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog proroka Ilije, a potom slavski obred i lomljenje slavskog kolača.

Na svečanoj akademiji na kojoj su dodeljena priznanja Opštine Sokolac, Udruženju Romanija je uručena Zlatna plaketa Opštine Sokolac. Priznanje su predsedniku udruženja Dr. Vinku Pandureviću uručili Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac i Sretko Marjanović, predsednik skupštine opštine Sokolac.

Ovo priznanje predstavlja potvrdu da je Udruženje Romanija za kratak period, tačnije od obnavljanja rada 16.05.2021.godine, prepoznato kao društveno angažovano i posvećeno ojačavanju veza sa opštinama sarajevsko-romanijske regije, a istovremeno predstavlja i poziv da nastavimo sa humanitarnim i društveno angažovanim radom i u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *