Dana 03.06.2022.godine, u restoranu Inter Hollywood u Novom Beogradu, u organizaciji UDRUŽENjA ROMANIJA, održano je ROMANIJSKO VEČE – Zavičajno druženje Romanijaca opština Sokolac, Rogatica, Pale i Han Pijesak.

Ovo je bilo prvo romanijsko veče u organizaciji obnovljenog Udruženja Romanija, a održano je posle više od 20 godina, od prethodnog druženja Romanijaca u Beogradu. Pored članova Udruženja, Romanijskoj večeri su prisustvovali i Romanijci koji žive u navedenim opštinama Romanijske regije, kao i predstavnici srodnih udruženja i prijatelji Romanije.

Kao gosti na Romanijskoj večeri bili su prisutni: Mlađen Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Boško Jugović, načelnik opštine Pale, Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica, Slobodan Đurić, načelnik opštine Han Pijesak, Sretko Marjanović, predsednik skupštine opštine Sokolac, kao i druge zvanice.

Romanijcima i gostima ispred Udruženja obratili su se Predsednik Vinko Pandurević i potpredsednik Obrad Galavić, a u ime gostiju prisutne je pozdravio Mlađen Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Predsednik udruženja je u svojoj pozdravnoj reči, prikazao oblast rada i ciljeve delovanja Udruženja i javno predstavio aktivnosti koje je udruženje sprovelo u prvih godinu dana rada, te najavio nove akcije i projekte Udruženja koji imaju za cilj unapređenje saradnje između Udruženja i matičnih opština Sokolac, Rogatiuca, Pale i Han Pijesak.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović u svojoj pozdravnoj reči je istakao značaj Romanije za srpski narod, kako u prošlosti tako i u aktuelnom trenutku, i naglasio ulogu Udruženja i značaj njegovog delovanja, kako za same članove Udruženja, tako i za užu i širu društvenu zajednicu u kojoj žive. Takođe je dodao da je veoma značajno da se srpski narod okuplja i sabira o čemu je svedočilo i ovo Romanijsko veče. Istovremeno, g-din Cicović je svim pristunim preneo pozdrave Predsednice Republike Srpske, g-đe Željke Cvijanović, kao i pozdrave Srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, g-dina Milorada Dodika.

Prisutne je pozdravio i Obrad Galavić, potpredsednik udruženja i jedan od najzaslužnijih za održavanje ovog događaja, koji je govorio o ideji obnavljanja rada udruženja, kao i o jednom zaista značajnom projektu koji bi mogao biti sproveden u budućnosti, a to je sačinjavanje evidencije stanovništva sa teritorije sarajevsko-.romanijske regije koje živi u Srbiji.

Romanijsko veče u Beogradu je pokazalo snagu i volju za okupljanjem Romanijaca, želju za uzajamnom pomoći i pomoći svome kraju.

Nakon toga se prešlo na kulturno-zabavni program. Da bi se svi gosti osećali ugodno i zadovoljno, i to kako Romanijci koji žive u Srbiji, tako i Romanijci po mestu življenja, koji su došli iz šireg romanijskog kraja, organizatori Romanijske večeri su pripremili bogat kulturno-zabavni i umetničlki program.

Svi prisutni su imali priliku da uživaju uz predivne zvuke i melodiju muzičkog orkestra „Košava“ iz Rogatice, kao i uz zvuke i pojanje tradicionalnih i duhovnih pesama romanijskog kraja i iz drugih krajeva širom srpskih zemalja. U okviru kulturno-zabavnog programa nastupili su: umetnica-glumica Ivana Žigon, narodni guslar Saša Laketić, umetnice Zorana Guja i Milica Radić, te narodni pojci etno grupa Zavičaj iz Sokoca i KUD iz Han Pijeska

Takođe, veoma značajno je istaći i da su ovom događaju pristustvovale članice Udruženja „Aurora“ iz Sokoca, koje su upriličile izložbu radova članica udruženja i koje su sve goste dočekale po starom srpskom običaju hlebom i solju, kao i domaćom romanijskom rakijom.

Romanijci su još jednom pokazali da bez obzira što velika većina više ne živi u zavičaju, na Romaniji i dalje volie dobru pesmu i igru, a domaćini su obećali da će se potruditi da ovaj događaj postane tradicionalan.

Do sledećeg druženja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.