Knjiga o glasinačko-romanijskom kraju “Tragom jedne familije:Koprivice na Glasincu i Romaniji” Velimira Vele Koprivice i Stanojke Koprivice Kovačević, objavljena krajem 2021. godine u izdanju „Liceja“ iz Beograda, promovisana je u Etnografskom muzeju u Beogradu, 31. maja. Na promociji su govorili etnolog mr Miroslav Niškanović, u ime izdavača, novinar Stanoje Jovanović i urednica dr Jelena Kovačević Barać, a završnu reč imala je autorka.

Knjiga prati razvoj glasinačko-romanijskog ogranka familije Koprivice, ali je zapravo njihov „rodoslov“, nit-vodilja za mnogo širu i važniju priču o životu u prošlosti na glasinačkom tlu, koje nikad nije bilo pusto i na kom su se ukrštali putevi između centralne Bosne i Istanbula, i u drugom pravcu, od Dubrovnika ka Beogradu i Banatu. Kako su govornici istakli, knjiga je etnografsko svedočenje o običajima iz svakodnevnog života, o načinima vođenja i mogućnostima prosperiteta jednog seoskog gazdinstva, ali i istorijska građa za osmanski, austrougarski i jugoslovenski period, sve do poslednjih bratskih ratova.

Smireno pripovedanje Velimira Koprivice koji je u desetoj deceniji života bistrog i budnog oka i koji je u ovoj knjizi pokušao da sabere sve znanje o Glasincu, Romaniji i njihovom stanovništvu, podržala je književno zanimljiva struktura, koju je vešto gradila njegova mlađa sestra, književnica Stanojka Koprivica Kovačević. Knjiga je od interesa ne samo za istoričare i etnologe, nego pre svega za ljubitelje lepe reči.

Skup je otvoren i zatvoren pesmom – romanijskim kajdama koje su maestralno izvele članice KUD „Zavičaj“ iz Sokoca.

Inače, knjiga je 21. maja, predstavljena i na Sokocu, u organizaciji Narodne biblioteke, u sali Visoke škole za uslužni biznis, uz prisustvo i učešće oba autora.

Detalji sa promocije

Leave a Reply

Your email address will not be published.