Predsednik_Govor

Dame i gospodo, braćo i sestre, dragi prijatelji, zavičajne komšije sve vas toplo i prijateljski pozdravljam i izražavam veliko zadovoljstvo i zahvalnost što sam danas dobio vaše poverenje i što ste mi učinili čast da budem prvi među jednakima, da budem predsednik našeg Udruženja, Udruženja ROMANIJA. Nadam se da će ovo biti novi – uspešan početak rada i delovanja Udruženja Romanijaca u Srbiji.
Dozvolite mi da i ja pozdravim meni drage goste. Pozdravljam zamenika gradonačelnika grada Beograda gospodina Gorana Vesića, kao i predsednika Skupštine grada Beograda gospodina Nikolu Nikodijevića. Hvala vam gospodo što ste danas sa nama. Hvala gradu Beogradu, bez čije bi pomoći i razumevanja naše bitisanje bilo mnogo teže.
Pozdravljam našeg člana, a i gosta na današnjoj skupštini gospodina Mlađena Cicovića šefa predstavništva RS u Srbiji, koji već više od jedne decenije vrlo uspešno predstvalja RS i njene potencijale u Srbiji i značajno doprinosi jačanju paralelnih specijalnih odnosa RS i Srbije. Očekujemo da će naše Udruženje ostvariti plodonosno saradnju sa Predstavništvom RS na istim zadacima i sa istim ciljevima. Pozdravljam narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije gospodina Svetozara Andrića. Pozdravljam gradonačelnka Istočnog Sarajeva gospodina Ljubišu Ćosića, kao i načelnike opština Pale, gospodina Boška Jugovića, Sokoca gospodina Milovana Bjelicu, Rogatice gospodina Milorada Jagodića, Han Pijesak gospodina Slobodana Đurića i delegaciju Skupštine opštine Sokolac, na čelu sa gospodinom Sretenom Marijanovićem. Sve vas smatramo i našim gradonačelnikom i našim načelnicima opština. Pozdravljam predsednika nama dragog i bliskog Zavičajnog udruženja BIRAČ-DRINA, gospodina Draga Ašćerića, koji je na čelu udruženja, Udruženja za primer svim udruženjima po svom radu. Pozdravljam i sve ostale goste.
Gospodo vi svi svojim prisustvom pružate doprinos i potvrđujete značaj osnivanja našeg Udruženja. Očekujemo da će Udruženje ostvariti najbolju moguću saradnju sa gradskim i opštinskim organima grada Beogarda, kao i sa rukovodstvima opština našeg zavičaja i uživati vašu punu podršku.
Pozdravljam naše drage domaćine na čelu sa gospodinom Rašom Podinićem, koji su nam vrlo srdačano omogućili održavanje skupštine u ovom prelepom hotelu. Svima veliko hvala.
Ovo je dobar pokazatelj da na samom početku ostvarujemo vezu između Udruženja koje okuplja ljude poreklom iz sarajevsko-romanijske regije, ali uglavnom kao građane Srbije, bez razlike na njihovu partijsku pripadnost ili ideološko opredeljenje, sa građanima naših matičnih opština, opština našeg porekla i porekla naših roditelja.
Čestitam svima koji su danas izabrani u organe Udruženja. Posebno čestitam gospodinu prof. dr Milovanu Stanišiću na izboru za Predsednika Skupštine Udruženja.
Dame i gospodo naše Udruženje neće biti ekskluzivni klub Srba Romanijaca čije je poreklo sa prostora navedenih opština. Udruženje je otvoreno za sve građane i druge etničke pripadnosti, koji žive u Srbiji, i koji Srbiju doživljavaju kao svoju državu, a imaju poreklo sa područja sarajevsko-romanijske regije, kao i za sve sa prostora RS, BiH i Srbije koji prihvataju programske ciljeve i Statut Udruženja.
Dragi prijatelji već smo čuli u kojim oblastima želimo da delujemo i koje ciljeve da ostvarujemo. Ja ih neću sve ponavljati. Osvrnuću se samo na neke od njih, na malo drugačiji, manje formalan način.
Naši uzori u našem radu biće slobodarski duh i preduzimljivost naših zavičajnih predaka koji su iznad svega cenili slobodu i pravdu i svoj narod, kako iz starih tako i iz novih dana, od Starine Novaka, Gavrila Principa, preko antifašističkih boraca, tako i naših hrabrih boraca iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i slobodarski duh srpskog naroda u celini, a posebno umne istorijske vođe Srbije koji su stvorili Srbiju kao suverenu i nezavisnu državu za koju se današnje rukovodstvo grčevito bori, poštujući i uvažavajući zakonitosti i vrednosti savremenih društvenih procesa.
Dugi niz godina, odnosno decenijama naši sunarodnici sa prostora BiH, sa prostora RS i sarajevsko-romanijske regije žive u Srbiji. Nekoliko generacija su dugogodišnji državljani Srbije, koji su svoju životnu sudbinu vezali isključivo za Srbiju, i u velikoj meri su prekinuli veze sa zavičajem svojih predaka. Oni su dali značajan doprinos razvoju društva u Srbiji. Ima među nama i onih, možda i najveći broj, koji su u poslednje dve tri decenije postali državljani i građani Srbije, kao i članovi njihovih porodica, koji su takođe duboko ukorenjeni u Srbiji, matici svih Srba, ali koji istovremeno održavaju duboke i permanentne odnose sa svojim zavičajem i zavičajem svojih predaka. Druga i treća generacija, rođena u Srbiji, imaju svoj zavičaj, svoje mesto rođenja koji su daleko od zavičaja njihovih roditelja i njihovih baka i dedova. Zato smo se mi danas okupili ovde da učinimo sve da se ostvari čvrsta nit međusobne povezanosti svih generacija koje žive u Srbiji, kao i nit povezanosti sa sarajevsko-romanijskom regijom, sa zavičajem naših očeva.
Posebnu pažnju trebamo obratiti na mlade ljude koji danas u informatičkoj eri imaju svoje navike, specifičan sistem vrednosti, koji mi moramo uvažiti i suptilno ga ukoponovati u opšti okvir našeg delovanja. Na njima je budućnost Udruženja i održavanje veza sa zavičajem njihovih predaka i negovanje običaja naših krajeva.
Znamo da su naši preci na svojim istorijskim i etničkim prostorima zapadno od Drine kroz istoriju bili izloženi kataklizmičnim izazovima nasilnog političko-teritorijalnog razbijanja i sažimanja, genocidnog fizičkog uništenja, proterivanja, pokrštavanja i rasrbljavanja, kolektivnog propagadnog demonizovanja, te ideološkog i nacionalnog unutrašnjeg-međusobnog sukobljavanja. Zato su nam od posebne važnosti unutar nacionalno jedinstvo i zajedništvo. Mnogi su zbog napred navedenog u različitim istorijskim erama tražili spas u Srbiji. Srbija je za Srbe izvan Srbije uvek bila ogledalo, uzor, spasilac i magnetnom snagom je privlačila svoje sunarodnike. Svima nama je Srbija uvek pružala šansu i davala priliku da se školujemo i zapošljavamo pod istim uslovima. I danas se studenti i omladina iz RS školuje pod istim uslovima kao i studenti i đaci iz Srbije. Mi osećamo da Srbija danas sa svojim rukovodstvom posebno brine o RS i svojim građanima poreklom sa prostora RS. Veliko hvala našoj dragoj Srbiji i njenom državnom rukovodstvu.
Veliki broj nas, kao i naših predaka i potomaka naselio se u Srbiji i iz ekonomskih razloga. Mnogi među nama su uspešni građani i privrednici, ugledni srpski domaćini, koji su značajno doprineli ekonomskom razvoju Srbije. Udruženje treba prepoznati takve ljude, mora pomoći boljem i uspešnijem ekonomskom povezivanju njihovih kompanija i kompanija iz Srbije sa kompanijama iz našeg zavičaja.
Verovatno da svako na svoj način doživljava formiranje Udruženja. Očekivanja su različita. Mi smo već danas učinili značajan korak. Ljudi su najveća vrednost. Ovo je prilika da se upoznamo, da stvorimo novu bazu delovanja. Da među svojim članovima širimo duh solidarnosti, poverenja, humanosti, i razvijanje ljubavi i patriotizam prema Republici Srbiji u kojoj živimo, ali i prema Republici Srpskoj a posebno prema Romanijskom kraju. Udruženje će zastupati porodične vrednosti, podržavati demografski razvoj naše zajednice i razvijati duhovne vrednosti među svojim članovima.
Naše Udruženje treba biti jedna vrsta ambasadora za naše ljude iz RS, iz našeg zavičaja, kada je reč o zadovoljenju njihovih potreba kada se nađu u Srbiji, privremeno ili za stalno. Sedište Udruženja će biti informativni centar i mesto podrške svima koji zatraže neku vrstu pomoći.
Mi smo danas izabrali organe Udruženja, kako to zahteva Zakon o udruženjima građana. To su organi koji će biti pokretači inicijativa i akcija, koji će usmeravati rad Udruženja, ali uspeh Udruženja zavisi od odziva svih članova na pokrenute ideje i inicijative. Udruženje se ne sme pretvoriti u folklorno društvo. Ne sme postati transmisija za ostvarivanje nečijih političkih ciljeva i interesa. Međutim, iako smo neprofitno i nestranačko udruženje mi ćemo ostvarivati kontakte sa privrednim subjektima i sarađivati sa organima vlasti kako u Srbiji tako i u RS i opštinama našeg zavičaja, ali u interesu ostvarivanja napretka šire zajednice i ciljeva Udruženja.
Za Udruženje je važno da Srbija kao naša matica i naša država življenja bude stabilna i napredna i da nastavi ostvareni tempo razvoja i napretka, da RS takođe bude uspešna, ekonomski jača i socijalno pravednija zajednica i naš odnos prema tim vrednostima ne može i neće biti uslovljen nikakvim političkim ili ideološkim predpostavkama. Udruženje će uvek pružati pomoć svima onima koji se zalažu za poštovanje svoga naroda i svih građana, za mir, pravdu, napredak i prosperitet naše zajednice, borićemo se za ravnopravan položaj srpskog naroda, za celovitost i suverenitet Srbije i Dejtonsku poziciju RS i to na nepokolebljiv način.
Udruženje će pružati podršku RS – kao najvećoj tekovini odbrambeno – otadžbinskog rata, podržavati njene institucije, i braniti pravo srpskog naroda u RS i BiH da sam odlučuje o svojoj sudbini uz poštovanje prava drugih naroda i građana. Članovi našeg Udruženja nisu klasična dijspora. Mi uživamo sva prava kao i ostali građani Srbije. Mi smo u prednosti. Imamo i RS i Srbiju. Činićemo sve da veze i odnosi između RS i Srbije u okvirma Dejtonskog ustava BiH budu što čvršći i efikasniji. Srpski etnički prostor, iako podeljen državnim granicama za nas je jedinstven ghj, kulturni i duhovni prostor.
U našim mislima biće prisutna mudra izreka našeg nobelovca Ive Andrića „ČOVEK JE DUŽAN SVOME ZAVIČAJU“.
Čestitam svima današnji dan, dan formiranja našeg UDRUŽENjA ROMANIJA i želim svima dobro zdravlje, uspeh i sreću u životu.

Dr Vinko Pandurević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *